INEX

Van koe tot glas

Homogenisatie van de melk



1: Koude rauwe melk, 2: Koude rauwe melk na 1 uur, 3: Gehomogeniseerde melk tijdens stockage


Melk bevat botervet. Dit is lichter dan het vetvrij bestanddeel van melk dat o.a. eiwitten, melksuikers
en mineralen bevat. Botervet stijgt naar de oppervlakte en vormt een roomlaag, die zich bij langere
bewaarduur en transport kan omvormen tot boterkorrels.

Om dit te beletten wordt de melk gehomogeniseerd. Homogenisatie is een bewerking, waarbij de melk
met zijn vetbolletjes onder hoge druk door fijne openingen wordt geperst, en aan hoge versnellingen
wordt onderworpen, waardoor deze vetbolletjes worden verkleind tot zeer kleine bolletjes met een
doorsnee van 1 tot 5 micron (1 micron=1/1000ste van 1mm).

Deze verkleining heft de stijgkracht van de vetbolletjes op, zodat de melk niet meer oproomt
en aldus een homogeen mengsel blijft.