INEX

Van koe tot glas

Langer houdbaar maken

Langer houdbaar maken

1 Pasteurisatieproces:

Bij de pasteurisatie wordt de melk 16 tot 20 sec. verhit tot minimum 72°C en maximum 80°C. Deze bewerking vernietigt de schadelijke bacteriën, maar breekt de vitaminen, eiwitten en alle andere waardevolle bestanddelen nagenoeg niet af. Hierdoor wordt de houdbaarheid van de melk in de koelkast met enkele dagen verlengd.

2 Sterilisatieproces:

Dit is een ander klassiek procédé waarbij de melk eerst gedurende een 15 tal seconden verhit wordt op een temperatuur van 135°C. Dit stadium noemt men de presterilisatie. Daarna worden de zuivelproducten afgevuld in glazen of poly-ethyleenflessen. De eigenlijke sterilisatie gebeurt wanneer de melk reeds in een hermetisch gesloten verpakking is afgevuld. De flessen verdwijnen voor 90 min. in de sterilisatietoren en worden er geleidelijk aan verhit tot 120°C. De temperatuur van 120°C wordt gedurende 2 min. aangehouden. Daarna worden de flessen afgekoeld.

3 UHT proces:

U.H.T. staat voor ultra hoge temperatuur. Deze verwerkingsmethode vernietigt alle bacteriën terwijl de smaak, de voedingswaarde en de vele vitaminen intact blijven. De UHT behandeling bestaat er in dat de producten gedurende nauwelijks 2 à 4 seconden een hitteschok ondergaan tot 145°C en daarna plots worden afgekoeld. Inex melk wordt geproduceerd volgens het direct UHT systeem. In de melk wordt kortstondig stoom geblazen onder druk en de waterdamp wordt er onmiddellijk terug uitgetrokken onder vacuüm.