Interview met Bocuse d’Or finalist chef Sam Van Houcke

31.10.22nieuws

Op zondag 22 januari is het zover, dan vindt de wereldfinale van Bocuse d’Or plaats tijdens de Sirha beurs in Lyon. 24 topchefs moeten in 5 uur en 35 minuten de ziel uit hun lijf koken tijdens deze Olympische spelen van de gastronomie. De Europese finale in Boedapest was alvast een uitstekend voorproefje voor chef Sam Van Houcke en zijn team. Met 1.497 punten werd ons land tiende en wist het team een plaats voor de wereldfinale te verzilveren.

Inex is trotse partner van Bocuse d’Or België. Chef Sam Van Houcke gaf ons alvast een inkijk in de voorbereidingen in aanloop naar de finale en vertelt ons wat de ambities zijn! 

Sam Van Houcke Bocuse
© Pieter D'Hoop

Wat was voor jou als chef de drijfveer om mee te doen aan Bocuse d’Or?
Bocuse d’Or is de grootste wedstrijd waar een chef aan kan deelnemen. Gebeten door de wedstrijdmicrobe is dit het moment waar we afgelopen 13 jaar naartoe gewerkt hebben. De vele andere wedstrijden waren een mooie voorbereiding op mijn waarschijnlijk laatste wedstrijd als kandidaat.

Hoe heb je de halve finale in Boedapest ervaren?
Een ongelofelijke rollercoaster. Het was een heel intens traject waar we doorgesneld zijn. Ons doel was om met het team te kwalificeren voor Lyon en dat is ons gelukt. De ontlading was dan ook gigantisch groot. We hebben mooie filmpjes die dit bijzondere moment vastgelegd hebben en dat zal er een zijn dat ik koester voor de rest van mijn leven.

Bocuse team België
© Pieter D'Hoop

Hoe hoog schat je jullie kansen in  voor de wereldfinale?
Uiteraard ga je naar daar omdat je een podiumplaats wil behalen. We gaan in ieder geval alles geven om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Ik hoop althans dat ik mijn team en België trots kan maken met een mooie plek, bij voorkeur op dat podium.

Waar liggen jullie sterktes?
Ik denk dat onze sterktes vooral liggen in het groeipotentieel dat we hebben in het                         traject naar Lyon. Zelf ben ik kalm en gefocust tijdens een wedstrijd, ik presteer beter onder druk. Bovendien is er een heel goede klik tussen de teamleden en door het bundelen van ieder zijn kennis en kunde kunnen we topgerechten creëren. De wedstrijdervaring die zowel Lode, Archie, Tristan en ik hebben komt ook goed van pas. En een van de belangrijkste, we zijn allemaal super gemotiveerd om ons 100% te smijten.

Naast Bocuse d’Or, ben jij vooral ook chef in jouw eigen restaurant Maste in Gent. We zijn benieuwd naar jouw ‘signature dish’! 
Ik doe vooral mijn eigen goesting. De basis is lokale keuken met hier en daar toetsen van de Nordic cuisine.

Jouw gerechten zijn Scandinavisch geïnspireerd maar je hecht duidelijk belang  aan het lokale karakter van je ingrediënten?
We proberen in Maste het beste van 2 werelden samen te brengen. Zo werken wij wel enkel met Noordzeevis en kiezen wij bijvoorbeeld resoluut voor een Belgische “Champagne”. De Scandinavische inspiratie zit hem meer in de technieken en stijl dan in de specifieke ingrediënten.

We wensen Team België alvast heel veel succes toe in de finale! 


Foto’s door Pieter D’Hoop

Bocuse d'Or: de chef, de wedstrijd, onze room

De favoriete room​

De chefs van team Bocuse d’Or Belgium bereiden topgerechten met topproducten. De Inex room 40% is dankzij z’n kwaliteit en veelzijdigheid de favoriete room van deze topchefs. 

Onze roomproducten worden enkel gemaakt van Belgische weidemelk!

Ook interessant

Toon alle nieuws & events

2e Inex Quiz voor Kom op tegen Kanker

12.02.24nieuws
Bekijken

Inex lanceert 3e schoolmelkwedstrijd

29.01.24nieuws
Bekijken

Aanplanting Inex bedrijfsbos met 4200 bomen

15.12.23nieuws
Bekijken