Gratin dauphinois met Parmaham

  • Hoofdgerecht
  • 4
  • Gemiddeld

Stefaan De Winter geeft zijn gratin dauphinois een feestelijke touch door een laagje krokante Parmaham toe te voegen. Een heerlijke sidedish die niet mag ontbreken op de feesttafel.

    Ingrediënten

  • 1 pakje Parmaham
  • 500 g aardappelen (geschild, in fijne plakjes gesneden met mandoline)
  • 1 ui
  • 1 sjalot
  • 3 teentjes knoflook
  • 400 ml Inex room 40%
  • 300 ml Inex halfvolle melk
  • 200 g gemalen kaas
  • 30 g boter
  • 2 tl tijm
  • peper en zout

    Bereiding

  • 1. Leg de plakjes Parmaham op een bakpapier op een bakplaat en laat deze een uur drogen in de oven op 100°C.
  • 2. Versnipper de sjalot en stoof deze aan met de geperste look.
  • 3. Giet de melk en de room in een kom. Voeg de tijm toe, alsook een stevige draai van de zout- en pepermolen.
  • 4. Neem een ovenschaal en boter deze in.
  • 5. Bouw op door een laag aardappelen te schikken in de ovenschaal. Giet over de aardappelen een deeltje van het melk-room mengsel.
  • 6. Schik terug een rij aardappelen en giet hierover opnieuw het melk-room mengsel.
  • 7. Herhaal deze laatste twee stappen tot de voorlaatste laag.
  • 8. Leg daarop de krokant gedroogde Parmaham op en voeg de laatste rij aardappelen toe.
  • 9. Giet al het resterende melk-room mengsel over de schotel.
  • 10. Verdeel nu de gestoofde ui en look over de schotel. Werk af met de gemalen kaas.
  • 11. Zet in de heteluchtoven op 160°C voor 45 à 60 minuten.
Slagroom 40%
Ontdek
Halfvolle melk, UHT
Ontdek
recipe_1
Kopie van ALCE03 KALKOENSCHNITZEL PAPRIKA ROOMSAUS RIJST-3
Ontbijtmuffins Inex
Zomerse salade met yoghurtdressing

Nog meer culinaire inspiratie

Ontdek de veelzijdigheid van onze zuivelproducten. Ze geven elk type gerecht een rijke en vollere smaak. We inspireren je graag met onze recepten.

Jouw favoriete zuivelproducten

  • Authentieke smaak

    Onze recepten zijn een goed bewaard familiegeheim. We maken onze zuivelproducten met veel liefde, en dat merk je aan de authentieke smaak. Zo proeft vertrouwde kwaliteit!

  • 100% Belgisch

    Inex is een Belgisch familiebedrijf. Ook onze producten zijn op en top Belgisch. We produceren onze zuivel met grondstoffen van eigen bodem, die gemaakt zijn op boerderijen uit de streek.

  • Weidemelk van eigen bodem

    Onze zuivelproducten zijn gemaakt met weidemelk van eigen bodem. Deze melk is afkomstig van koeien die meer dan 120 dagen per jaar in de weide vertoeven, en dat voor minstens 6 uur per dag.

  • Authentiek
  • Belgisch
  • Weidemelk