Duurzaamheid is een werkwoord bij Inex

Bij Inex maken we heerlijke, lokale producten op een duurzame manier. Deze focus op de toekomst vertrekt vanuit onze 3 pijlers: mens, planeet en product. We streven naar een optimaal evenwicht.

Mens

Inzet voor Mensen

Alles wat we doen op onze zuivelsite, gebeurt door en voor mensen. We voelen ons verantwoordelijk voor het welzijn van onze medewerkers én onze medemens.

inex welzijn op het werk

Veiligheid en welzijn op het werk

Onze medewerkers hebben een sleutelrol binnen het bedrijf. Zij zijn onze motor en bepalen het succes van Inex. Daarom stellen wij alles in het werk om de ontwikkeling van elke collega te stimuleren. Daarbij hoort een aangename, veilige en gezonde werkomgeving waar we maximaal inzetten op de veiligheid en het welzijn van onze mensen.

Lokale melkveehouders als leveranciers

De melk van Inex komt van 455 melkveebedrijven in een straal van 100 kilometer rond Bavegem. De meeste leveren al generaties lang aan ons.

Inex bij jou thuis

Gezonde levensstijl

We stimuleren onze medewerkers om meer te bewegen: thuis, op het werk en onderweg naar het werk. Daarom bieden we onder andere de (elektrische) fietslease aan.

Zuivel is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding. Inex is de grootste schoolmelkleverancier van België en hierdoor zijn we een maatschappelijk voorbeeld.

Door in onze productsamenstellingen extra aandacht te schenken aan een lager suikergehalte en meer proteïnen, dragen we ook zorg voor algemene gezondheid en  bestrijden we overgewicht. 

Maatschappelijke rol

Onze medewerkers zetten zet zich sterk in voor goede doelen, zoals Kom op Tegen Kanker. Dit werkt verbindend en zorgt voor een grote betrokkenheid.

Planeet

Respect voor de Natuur

Inex wil niet alleen werken met het beste uit de natuur. We willen deze grondstoffen op een duurzame manier uit de natuur kunnen blijven halen.

Melk van koeien uit de wei

Weidemelk is melk afkomstig van lokale boerderijen, waar de koeien minimaal 6 uur per dag in de wei lopen. En dat ten minste 120 dagen per jaar, van het voorjaar tot in het najaar.

‘Logisch’, hoor ik je denken? Helemaal niet! Binnen het moderne melkveebedrijf is het niet vanzelfsprekend om de koeien van het voorjaar tot het najaar in de wei te laten grazen. Onze melkveehouders zijn nog echte vakmannen, die werken met respect voor traditie en voor hun dieren.

Bij Inex geloven we dat koeien en de wei bij elkaar horen:

  1. Weides bieden onderdak aan heel wat weidevogels, kruiden en insecten.
  2. In de wei hebben koeien ruimte voor hun natuurlijk graasgedrag.
  3. Op 26% van onze Belgische landbouwgronden kan je alleen gras telen. Op graasland zetten koeien het gras om in kwaliteitsmelk. Zo maken we van onverteerbaar gras uiteindelijk een hoogwaardig voedingsmiddel.

Reductie van de CO₂-voetafdruk

Inex werkt eraan om minder energie te verbruiken in de volledige zuivelketen. Dat doen we bijvoorbeeld door warmterecuperatie, efficiëntere reiniging van machines en energiezuinige aanpassingen van onze koelinstallaties.

Inex kiest ook resoluut voor hernieuwbare energie. Sinds 2011 al, bevat ons gebouw 5500 m² aan zonnepanelen. En bij de aanschaf van nieuwe machines houden we rekening met het energieverbruik

Duurzaam transport

De rauwe melk van de lokale boer vervoeren we zelf tot in de zuivelfabriek. We kochten de afgelopen jaren moderne en zuinige opleggers met grote capaciteit (27.000 liter). Hiermee leggen we minder kilometers af om dezelfde hoeveelheid melk op te halen. Zo beperken we de impact op het milieu tot een minimum.

Door maximaal in te zetten op retourvrachten, beperken we ook de distributie van de eindproducten naar onze klanten (bijvoorbeeld voor Nederland een plantentransport als retourvracht). Ecologisch én economisch gezien een slimme zet.

Liefde voor het product

Zorgvuldig gekozen ingrediënten en verpakkingen

Inex biedt een duurzaam en hoogwaardig productgamma aan, dat draait om gezondheid en voedzaamheid.

Gezonder assortiment

Onze producten zijn authentiek en lekker. Bovendien waken we continu over voedselveiligheid en focussen we steeds meer op gezonde voedingskeuzes. Heel wat van onze zuivelproducten bevatten geen toegevoegde suikers of zijn laag in suikers. Kijk maar naar de Nutriscore op onze verpakkingen.

Milieuvriendelijke verpakkingen

Inex heeft moderne en duurzame verpakkingen die je met een gerust hart kan gebruiken.

Kartonnen Inex-verpakkingen bestaan bijvoorbeeld uit FSC* gekeurd karton. Dat wil zeggen dat de Forest Stewardship Council niet alleen het bos van oorsprong controleerde, maar ook de hele handelsketen tot bij de eindconsument. Het biedt dus de absolute garantie dat dit papier afkomstig is van optimaal beheerde bossen.

In 2020 zijn we voor Bambix overgeschakeld naar biobased Tetra-verpakkingen, die voor meer dan 80% bestaan uit plant based materialen. Hierdoor wordt een bijdrage geleverd aan het verminderen van grondstoffenschaarste en klimaatverandering.

Wil je meer weten over onze duurzame verpakking? Klik hier.

Voortaan vind je onze kleine brikjes met een duurzaam, papieren rietje van gecertificeerd papier. Geniet van je drankje, ZONDER TE KAUWEN op het papieren rietje.

Last but not least: Inex is stichtend lid van Fost Plus, dat de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België promoot en coördineert.

inex duurzame verpakking

Wie zijn we en wat doen we?

Inex is een dynamisch zuivelbedrijf waar medewerkers elke dag met veel passie aan de slag gaan. Onze missie: waarde toevoegen aan het beste wat de natuur ons biedt.

Van koe tot glas: dit is onze melkweg

Voordat onze melk in jouw glas terechtkomt, is er al heel wat gebeurd. Het legt een heel parcours af, startend bij de koe in de weide. We noemen het onze melkweg.

Nieuws & events

Toon alle nieuws & events

Internationale topchefs bekronen Inex room 40% met Diamond Taste Award

11.03.24nieuws
Bekijken

2e Inex Quiz voor Kom op tegen Kanker

12.02.24nieuws
Bekijken

Inex lanceert 3e schoolmelkwedstrijd

29.01.24nieuws
Bekijken