Van koe tot glas: hoe maken we het?

Ontdek het melkproces dat onze weidemelk aflegt: een weg van de koe in de weide tot de melk in het glas.

Volg de weg van melk

van koe tot glas

Op de boerderij

Stap 1 van het melkproces: Inex haalt de vers gemolken melk met eigen tankwagens op bij geselecteerde, Belgische melkveehouders. Samen met deze lokale boeren blijven we zorgen voor een optimale zuivelkwaliteit. Ze wonen maximaal 100 km van onze zuivelfabriek. Zo kunnen we de verse melk zo vlug mogelijk verwerken.

Ophaling van de melk

Inex haalt de melk zelf op bij de boerderij. Eerst nemen we een staaltje dat we later laten onderzoeken door een onafhankelijke organisatie. Dan zuigen we de melk uit de melkkoeltank in de Inex-tankwagen. Bij elke melkveehouder halen we om de 2 of 3 dagen melk op.

Aankomst van de melk bij Inex

Zodra de melk aankomt op onze zuivelsite, doen we nog een kwaliteitscontrole. Alleen goedgekeurde melk komt binnen! Vervolgens pompen we de melk in grote opslagtanks en starten we de verwerking.

Afroming voor het perfecte vetgehalte

Je kan melk kiezen met verschillende vetgehaltes. Daarom verdelen we in de volgende stap van het melkproces de melk in 2 verschillende stromen: afgeroomde melk en room. Door deze stromen weer te combineren, maken we halfvolle en volle melk.

afroming inex
Inex oproming

Oproming voorkomen met hoge druk

Om te voorkomen dat de melk oproomt, persen we de room heel snel en onder hoge druk door fijne openingen. Zo verkleinen we deze vetbolletjes tot de doorsnee kleiner is dan 1 micrometer (1 micrometer = 1/1000 van 1 mm).

Houdbaarheid verlengen via verhitting

 • 1. Pasteurisatie
  Pasteuriseren doen we onder andere met verse melk en room. We verhitten de melk 15 seconden tot 78°C. Dit vernietigt de schadelijke bacteriën, waardoor je de melk 10 dagen langer in je koelkast kan bewaren. Alle vitaminen, eiwitten en andere waardevolle voedingsstoffen blijven in de melk.

  1
 • 2. Sterilisatie
  Bij sterilisatie verhitten we de melk eerst 5 seconden op 135°C. Dit noemen we de pre-sterilisatie. Daarna vullen we de flessen en starten we met de eigenlijke sterilisatie. De flessen verdwijnen voor 90 minuten in de sterilisatietoren en we verhitten ze geleidelijk aan tot 120°C. Na 2 minuten zijn hierdoor alle micro-organismen gedood. Daarna koelen we de flessen af en zijn ze 6 tot 12 maanden houdbaar.

   

  2

 • 3. Behandeling met Ultra Hoge Temperatuur of UHT
  UHT staat voor Ultra Hoge Temperatuur. De meeste kartonnen brikverpakkingen bevatten met UHT behandelde melk. Deze verwerkingsmethode vernietigt alle bacteriën. De smaak, voedingswaarde en vitaminen blijven intact. Eerst krijgt de melk 2 à 4 seconden lang een hitteschok tot 140-145°C. Na afkoeling is de UHT-melk 6 tot 12 maanden houdbaar.

  3

Lespakket over zuivel op school?

We bundelden heel wat leuke weetjes over het leven op de boerderij en delen graag het filmpje van ‘milk4kids’ van VLAM met jou.

Met liefde voor mens, dier en planeet

Bij Inex maken we heerlijke, Belgische zuivel, op een verantwoorde manier. We maken onze producten met het grootste respect voor mens, dier en planeet. De volgende generatie heeft niet alleen recht op de meeste gezonde zuivel, maar ook op een gezonde planeet.

Wie zijn we en wat doen we?

Inex is een dynamisch zuivelbedrijf waar medewerkers elke dag met veel passie aan de slag gaan. Onze missie: waarde toevoegen aan het beste wat de natuur ons biedt.