Kerstbûche

  • Dessert
  • 6
  • Gemiddeld

Jij bent helemaal klaar voor de feestdagen met dit super eenvoudig recept van @eliens_cuisine voor een kerstbûche. Een biscuit, Inex slagroom, gingerbread cookies en vers fruit, meer heb je niet nodig om een prachtige kerststronk op tafel te toveren.

Voor de biscuit

    Ingrediënten

  • 200 gr zelfrijzende bloem
  • 200 gr suiker
  • 5 eieren
  • 800 ml Inex room 40%
  • 1+1 tl vanille essence
  • 3 el poedersuiker
  • 1 ananas (rijp)
  • 1 mango
  • 15 passievruchten

    Bereiding

  • 1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  • 2. Vet en bebloem je cakevorm(en). Klop de eieren, suiker en 1tl vanille schuimig. Het volume dient te "verviervoudigen" Vervolgens voegen we (gezeefde) zelfrijzende bloem toe. Meng dit kort anders zal je er alle lucht uithalen.
  • 3. Giet het deeg in een ingevette & bebloemde cakevorm(en) en bak deze mooi goudbruin en gaar in de oven. Eenmaal gebakken, laat volledig afkoelen.
  • 4. TIP: Je kan de biscuit best de dag voordien al bakken zodat hij goed stevig is.

Voor de gingerbread cookies

optioneel - je kan dit ook vervangen door zandkoekjes

    Ingrediënten

  • 115 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 300 gr bloem
  • 160 gr kandijsuiker
  • 160 gr kandijsiroop
  • 1 ei
  • 1 el gingerbread of speculaaskruiden

    Bereiding

  • 1. Doe de boter in een mengkom (van je keukenmachine als je die hebt) samen met de kandijsuiker en kandijstroop.
  • 2. Mix mooi glad en luchtig. Voeg het ei toe en mix weer goed.
  • 3. Meng de bloem met de kruiden en voeg in porties toe aan het deeg. Meng tot een stevig ietwat plakkerig deeg.
  • 4. Verpak het deeg in plasticfolie en laat een paar uur of een nachtje opstijven.
  • 5. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • 6. Beleg een bakplaat met bakpapier. Neem ongeveer 1/3 van het deeg en rol uit op een bebloemd werkoppervlak. Steek vormpjes uit en leg op de bakplaat.
  • 7. Je kan de koekjes het best in porties bakken, je gaat ze niet allemaal op een bakplaat kunnen leggen. De koekjes zullen tijdens het bakken amper uitzetten.
  • 8. Bak de koekjes zo’n 15min in de oven, haal uit de oven, ze zullen nog heel wak en zacht zijn. Tijdens het afkoelen zullen ze hard worden. Eenmaal volledig afgekoeld, bewaar luchtdicht.
  • 9. TIP: Deze kan je trouwens makkelijk een paar dagen op voorhand al bakken, gebruik feestelijke uitsteekvormpjes (gingerbread mannetjes, sterren, kerstboom, …). Met dit koekjes recept zal je een hele lading koekjes hebben die je gewoon nog extra op tafel kan zetten voor bij de koffie.

Samenstellen van de kerstbûche

    Bereiding

  • 1. Snij eerst de biscuits horizontaal in 2 gelijke delen. Je kan best eerst de bovenkant wat egaal bijsnijden.
  • 2. Vervolgens gaan we de Inex room opkloppen met poedersuiker, wat vanille essence en zeste van citroen. De room moet stevig opgeklopt zijn maar ook niet te ver zodat ie boter wordt.
  • 3. Schil de ananas en mango en snij in kleine blokjes.
  • 4. Leg een eerste plak biscuit op je serveerbord, lepel er wat passievruchtpulp over gevolgd door een laagje opgeklopte room.
  • 5. Verdeel hierover wat plakjes fruit en leg hierop opnieuw een plak biscuit en doe dezelfde stappen. De bovenste laag is gewoon een plak biscuit, leg hierop geen fruit meer.
  • 6. Smeer nu heel de stronk in met de room. Dit hoeft geen dikke laag te zijn. Zorg dat er een gelijke egale laag overzit en dat de gaatjes dicht zijn. Zet alvast 15min in de koelkast.
  • 7. Vervolgens smeer je de stronk nogmaals in met een laagje slagroom zodat je de biscuit niet meer kan zien. Zorg dat je nog wat room over hebt om toefjes te spuiten.

  • 8. Bewaar de stronk op een koele plaats maar niet in de ijskast.
  • 9. Voor het serveren, werk je de stronk af met de gingerbread koekjes.
  • 10. De koekjes kan je op voorhand alvast decoreren met glitters, maar leg de gingerbread koekjes pas voor het serveren op de stronk anders zullen ze te wak worden.
  • 11. Spuit nog wat toefjes opgeklopte room op de stronk, nog wat glitters en parels en je kan serveren.
Slagroom 40%
Ontdek
recipe_1
Kopie van ALCE03 KALKOENSCHNITZEL PAPRIKA ROOMSAUS RIJST-3
Kopie van ALCV51 ZWEEDSE VEGGIEBALLETJES PREISTOEMP -206
kervelroomsoep

Nog meer culinaire inspiratie

Ontdek de veelzijdigheid van onze zuivelproducten. Ze geven elk type gerecht een rijke en vollere smaak. We inspireren je graag met onze recepten.

Jouw favoriete zuivelproducten

  • Authentieke smaak

    Onze recepten zijn een goed bewaard familiegeheim. We maken onze zuivelproducten met veel liefde, en dat merk je aan de authentieke smaak. Zo proeft vertrouwde kwaliteit!

  • 100% Belgisch

    Inex is een Belgisch familiebedrijf. Ook onze producten zijn op en top Belgisch. We produceren onze zuivel met grondstoffen van eigen bodem, die gemaakt zijn op boerderijen uit de streek.

  • Weidemelk van eigen bodem

    Onze zuivelproducten zijn gemaakt met weidemelk van eigen bodem. Deze melk is afkomstig van koeien die meer dan 120 dagen per jaar in de weide vertoeven, en dat voor minstens 6 uur per dag.

  • Authentiek
  • Belgisch
  • Weidemelk