fbpx

Waterzooi op grootmoeder’s wijze

  • Hoofdgerecht
  • 4
  • Gemiddeld

Een echte waterzooi, gemaakt op grootmoeder’s wijze! Foodie Elle @a_pinch_of_odelle blijft trouw aan het authentieke recept van haar oma Odette.

Kippenbouillon

    Ingrediënten

  • 1 volledige kip
  • ±3 liter water
  • 2 wortelen
  • 3 grote uien
  • 1 preistengel
  • 2 selderstengels
  • de buitenste blaadjes van de spruitjes
  • raapjesschillen
  • 4 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 15-tal zwarte peperbollen
  • flinke snuif zout

    Bereiding

  • 1. Neem een grote kookpot, vul deze met water en snij alle groenten grof en voeg toe samen met de kruiden. Laat deze 1u sudderen op een laag vuurtje.
  • 2. Voeg dan pas de kip toe voor nog 1 uur.

Waterzooi

    Ingrediënten

  • 20-tal spruitjes
  • 4 grote wortelen
  • 2 preistengels
  • 4 selderstengels
  • 2 rapen + 2 boterrapen
  • 1 pastinaak
  • 4 bladeren van een savooikool
  • 8 kleine vastkokende aardappelen
  • 200 ml Inex room 40%
  • 4 eierdooiers
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • verse peterselie
  • klontje boter

    Bereiding

  • 1. Ondertussen kan je alle groenten al wassen, schillen en in julienne snijden voor de waterzooi.
  • 2. Stoof ze aan in een goede klont boter (start met de hardste groenten zoals wortel en selder, vervolgens de pastinaak, savooi en de spruitjes, dan pas de raapjes en de prei).
  • 3. Je zal zien dat er ondertussen een vetlaag bovenop de bouillon komt te staan, die kan je voorzichtig weghalen met een soeplepel.
  • 4. Haal de bouillon door een zeef. Haal het vlees van de kip en hou in een kom apart.
  • 5. Schil de aardappelen en snij in kleine blokjes, voeg toe aan de gestoofde groenten en overgiet met de kippenbouillon.
  • 6. Laat opkoken en 10 minuten doorkoken zodat de aardappelen kunnen garen.
  • 7. Zet het vuur uit en voeg de kip toe.
  • 8. Maak de liaison: Meng 4 eierdooiers met de room, afkruiden met peper, zout en een snuifje nootmuskaat.
  • 9. Wanneer je de liaison wil toevoegen mag de waterzooi absoluut niet meer koken! Voeg al roerend de liaison onder de bouillon. Afwerken doen we met wat verse peterselie.
Slagroom 40%
Ontdek
recipe_1
Kopie van ALCE03 KALKOENSCHNITZEL PAPRIKA ROOMSAUS RIJST-3
Kopie van ALCV51 ZWEEDSE VEGGIEBALLETJES PREISTOEMP -206
kervelroomsoep

Nog meer culinaire inspiratie

Ontdek de veelzijdigheid van onze zuivelproducten. Ze geven elk type gerecht een rijke en vollere smaak. We inspireren je graag met onze recepten.

Jouw favoriete zuivelproducten

  • Authentieke smaak

    Onze recepten zijn een goed bewaard familiegeheim. We maken onze zuivelproducten met veel liefde, en dat merk je aan de authentieke smaak. Zo proeft vertrouwde kwaliteit!

  • 100% Belgisch

    Inex is een Belgisch familiebedrijf. Ook onze producten zijn op en top Belgisch. We produceren onze zuivel met grondstoffen van eigen bodem, die gemaakt zijn op boerderijen uit de streek.

  • Weidemelk van eigen bodem

    Onze zuivelproducten zijn gemaakt met weidemelk van eigen bodem. Deze melk is afkomstig van koeien die meer dan 120 dagen per jaar in de weide vertoeven, en dat voor minstens 6 uur per dag.

  • Authentiek
  • Belgisch
  • Weidemelk