Zweedse veggieballetjes met puree en peperroomsaus

  • Hoofdgerecht
  • 2
  • Gemiddeld

Deze smakelijke vegetarische balletjes, geserveerd met fluweelzachte puree en een pittige saus, bieden comfort en verfijning in elke hap.

    Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 500 gram aardappelen
  • 1 stuk prei
  • 200 gram bio witte nierbonen
  • 1 pakje krulpeterselie
  • 60 gram paneermeel
  • 200 ml room
  • ½ blokje groentebouillon
  • 180 gram confituur
  • Scheutje melk
  • Snuifje nootmuskaat
  • Snuifje cayennepeper
  • 3 eetlepels bloem
  • Olie
  • Zout en zwarte peper

    Bereiding

  • 1. Verdeel de bloemkool in roosjes. Schep 150 g bloemkoolroosjes in een aparte kom voor de veggieballetjes.
  • 2. Spoel de aardappelen en boen ze goed schoon, schillen mag maar hoeft niet. Snijd de aardappelen in stukken van zo’n 4 cm. Snijd de prei in ringen van 1 cm. Zet de aardappelen samen met de prei en de rest van de bloemkool net onder water met een snuif zout. Kook de groenten in zo’n 10 min beetgaar. Giet af en stamp met een flinke scheut melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met een snuifje nootmuskaat, zout en zwarte peper. Houd warm.
  • 3. Veggieballetjes : schep de bloemkool in een blender of een keukenrobot. Voeg er de witte bonen, de peterselie en een snuifje cayennepeper aan toe. Mix tot een grof, korrelig mengsel en schep daarna in een kom. Voeg er het paneermeel en de helft van de bloem aan toe. Kruid met flink wat zout en zwarte peper en kneed goed door met je handen en voeg indien nodig nog meer bloem toe (zie tip).
  • 4. Rol het mengsel tot stevige balletjes (zie tip) ter grootte van een pingpongballetje. Schep op een bord en laat ze even opstijven in de koelkast.
  • 5. Peperroomsaus : giet de room in een steelpannetje en warm op. Verkruimel er de bouillon over. Roer goed en breng op smaak met zout en flink wat zwarte peper. Laat enkele minuten sudderen op een middelhoog vuur.
  • 6. Verhit een flinke scheut olie in een ruime pan, de bodem mag volledig bedekt zijn. Bak de balletjes zo’n 3-4 min rondom rond tot ze mooi goudbruin zijn. Giet het braadvocht van de balletjes bij de roomsaus voor extra diepang.
  • 7. Verdeel de puree en de veggieballetjes over de borden. Werk af met de peperroomsaus en een lepel van de confituur. Smakelijk. !
recipe_1
Kopie van ALCE03 KALKOENSCHNITZEL PAPRIKA ROOMSAUS RIJST-3
Ontbijtmuffins Inex
Zomerse salade met yoghurtdressing

Nog meer culinaire inspiratie

Ontdek de veelzijdigheid van onze zuivelproducten. Ze geven elk type gerecht een rijke en vollere smaak. We inspireren je graag met onze recepten.

Jouw favoriete zuivelproducten

  • Authentieke smaak

    Onze recepten zijn een goed bewaard familiegeheim. We maken onze zuivelproducten met veel liefde, en dat merk je aan de authentieke smaak. Zo proeft vertrouwde kwaliteit!

  • 100% Belgisch

    Inex is een Belgisch familiebedrijf. Ook onze producten zijn op en top Belgisch. We produceren onze zuivel met grondstoffen van eigen bodem, die gemaakt zijn op boerderijen uit de streek.

  • Weidemelk van eigen bodem

    Onze zuivelproducten zijn gemaakt met weidemelk van eigen bodem. Deze melk is afkomstig van koeien die meer dan 120 dagen per jaar in de weide vertoeven, en dat voor minstens 6 uur per dag.

  • Authentiek
  • Belgisch
  • Weidemelk