Met vanille gepocheerde griet, zalf van knolselder, gebakken winterasperges, peterselieolie

  • Hoofdgerecht
  • 4
  • Gemiddeld

In dit gerecht kiest Chef Peter Maertens voor griet, een magere platvis die zich makkelijk laat combineren met seizoensproducten zoals schorseneren en knolselder. Daarbij komt een romige vanillesaus die de fijne smaak van de vis mooi doet uitkomen.

    Ingrediënten

  • 650 gr filet van Griet
  • 1 vanillestok
  • 200 ml visfumet
  • 350 ml Inex room 40%
  • 300 gr knolselder
  • 300 gr schorseneer
  • 1 bot platte peterselie
  • Klontje goede boter
  • 200 ml olijfolie
  • Nootmuskaat
  • Zout
  • 1 schaaltje Zorri Cress

    Bereiding

  • 1. Breng de visfumet samen met de room en de vanillestok (schraap het merg eruit) zachtjes aan de kook, laat 15 minuten trekken (hoe langer, hoe meer smaak van de vanillestok).
  • 2. Breng de filets van Griet bij het vocht en laat pocheren op 70°C gedurende 10 minuten.
  • 3. Haal de vis uit het vocht en laat de rest inkoken tot sausdikte.
  • 4. Schil de knolselder en breng samen met de room in de Thermomix, laat garen 10 minuten op 90°C stand 5. Op het einde op smaak brengen met nootmuskaat en zout.
  • 5. Schil de helft van de schorseneer en snijd in gelijke stukken. Bak de helft in goede boter in een ruime pan. Kruid met nootmuskaat en zout.
  • 6. Was de andere helft van de schorseneer en maak lange slierten met behulp van een dunschiller. Fruit deze in de frituurpan op 150°C (niet warmer, anders worden deze snel te bruin en bitter). Laat uitlekken op een papiertje.
  • 7. Was de platte peterselie en mix met de olijfolie in de thermomix op 60° gedurende 5 minuten. Giet door een zeef en laat uitlekken (niet uitduwen).
  • 8. Schik de puree op ¾ van het bord, schik hierop de vis, overgiet met de saus en schik de gebakken schorseneer en gefruite schorseneer in een cirkel op het bord. Werk af met de peterselieolie en de Zorri Cress.
Peter Maertens
Het Verschil (Lede)
Peter hecht veel belang aan lokale producten. Met veel passie verwerkt hij dagelijks kwaliteitsproducten in zijn gerechten.

Maak kennis met Chef Peter Maertens

Chef Peter Maertens (Het Verschil) is een van onze Inex ambassadeurs. Ontdek waarom Inex room 40% zijn favoriete room is.
recipe_1
Kopie van ALCE03 KALKOENSCHNITZEL PAPRIKA ROOMSAUS RIJST-3
Kopie van ALCV51 ZWEEDSE VEGGIEBALLETJES PREISTOEMP -206
kervelroomsoep

Nog meer culinaire inspiratie

Ontdek de veelzijdigheid van onze zuivelproducten. Ze geven elk type gerecht een rijke en vollere smaak. We inspireren je graag met onze recepten.

Jouw favoriete zuivelproducten

  • Authentieke smaak

    Onze recepten zijn een goed bewaard familiegeheim. We maken onze zuivelproducten met veel liefde, en dat merk je aan de authentieke smaak. Zo proeft vertrouwde kwaliteit!

  • 100% Belgisch

    Inex is een Belgisch familiebedrijf. Ook onze producten zijn op en top Belgisch. We produceren onze zuivel met grondstoffen van eigen bodem, die gemaakt zijn op boerderijen uit de streek.

  • Weidemelk van eigen bodem

    Onze zuivelproducten zijn gemaakt met weidemelk van eigen bodem. Deze melk is afkomstig van koeien die meer dan 120 dagen per jaar in de weide vertoeven, en dat voor minstens 6 uur per dag.

  • Authentiek
  • Belgisch
  • Weidemelk