Steak Archiduc

  • Hoofdgerecht
  • 4
  • Gemiddeld

Hoe maak ik de perfecte Steak Archiduc? Chef Peter van Het Verschil helpt je met het maken van steak met champignonroomsaus met zijn geweldige recept. De truc? Voeg er een scheutje whisky aan toe. Je kan dit gerecht serveren met handgesneden frietjes en zelfgemaakte mayonaise!

    Ingrediënten

  • 4 steaks
  • een scheutje whisky
  • 1½ dl water met runderbouillon
  • 1½ dl Inex room 40%
  • een bakje champignons
  • 1 dikke sjalot
  • 1 citroen
  • ½ bussel peterselie
  • Tijm
  • Laurier
  • Olijfolie
  • Boter
  • Peper en zout

    Bereiding

  • 1. Snij de champignons in schijfjes en hak de sjalot fijn. Bind wat laurier en tijm op met een koordje.
  • 2. Neem een braadpan en doe olijfolie in de pan. Laat de olie goed heet worden. Kruid de steaks en leg ze in de pan, voeg nu pas de goede boter toe en bak ze volgens je voorkeur. Haal de steaks uit de pan en hou ze warm onder aluminiumfolie.
  • 3. Bak de champignons in dezelfde pan. Voeg als ze kleur hebben de sjalot toe. Blus met whisky en roer het bruin aanbaksel voorzichtig los met een garde. Voeg een beetje extra water, een klein schepje rundsbouillon en het kruidenbundeltje. Roer alles goed los. Laat de saus opkoken.
  • 4. Voeg de room toe en laat de saus de helft inkoken tot de saus gebonden is. Voeg eventueel een beetje citroensap toe en kruid (indien nodig) met wat extra peper en wat zout. Serveer de steaks met de saus en werk af met peterselie.
  • 5. Tips & tricks van de chef voor de perfecte steak!
    Haal het vlees tijdig uit de koelkast, en laat op kamertemperatuur komen alvorens je start (1 à 2u).

    Gebruik geen anti-aanbakpan, want je hebt het aanbaksel nodig voor de rijke smaak van het vlees.

    Gebruik niet te veel vetstof.

    Zorg dat de vetstof niet aangebrand is, daarom start ik altijd met olie en voeg de boter pas samen met het vlees toe. Let wel: je hebt goede boter nodig om je steaks een mooie kleur te geven, het carroteen in de boter zorgt hiervoor.

    Belangrijk is dat je nadien het vlees laat ‘rusten’, want dit zorgt ervoor dat de vleessappen zich mooi over het vlees kunnen verdelen. Warm het vlees eventueel kort op in de oven.
Slagroom 40%
Ontdek
recipe_1
Kopie van ALCE03 KALKOENSCHNITZEL PAPRIKA ROOMSAUS RIJST-3
Kopie van ALCV51 ZWEEDSE VEGGIEBALLETJES PREISTOEMP -206
kervelroomsoep

Nog meer culinaire inspiratie

Ontdek de veelzijdigheid van onze zuivelproducten. Ze geven elk type gerecht een rijke en vollere smaak. We inspireren je graag met onze recepten.

Jouw favoriete zuivelproducten

  • Authentieke smaak

    Onze recepten zijn een goed bewaard familiegeheim. We maken onze zuivelproducten met veel liefde, en dat merk je aan de authentieke smaak. Zo proeft vertrouwde kwaliteit!

  • 100% Belgisch

    Inex is een Belgisch familiebedrijf. Ook onze producten zijn op en top Belgisch. We produceren onze zuivel met grondstoffen van eigen bodem, die gemaakt zijn op boerderijen uit de streek.

  • Weidemelk van eigen bodem

    Onze zuivelproducten zijn gemaakt met weidemelk van eigen bodem. Deze melk is afkomstig van koeien die meer dan 120 dagen per jaar in de weide vertoeven, en dat voor minstens 6 uur per dag.

  • Authentiek
  • Belgisch
  • Weidemelk